Insideoutproject 2012

IMG_20017 januari 2013: Alle posters zijn weg. Jammer genoeg. Dit is wat nog overbleef. Het allerlaatste stukje poster en tastbaar bewijs van een tof project. Sander met Sander.

24 oktober 2012: Van de 46 postersfoto’s die de leerlingen in juni omhoog plakten, hangen er op dit ogenblik nog maar een 10 tal van aan de muren! Wind, regen en een ijverige  … 

14 oktober 2012: Sinds vrijdag staat deze foto op de facebookpagina van Insideout … met  heel veel succes. Van over heel de wereld wordt er op de foto gereageerd. Klik op de foto.

Um…this is adorable. From a school Inside Out project in Nieuwpoort, Belgium.

13 oktober 2012: Op de site van ‘Insideout’ staan onze twee filmpjes van dit project op hun openingspagina! In de rubriek ‘Footage from the streets’ staan onze filmpjes tussen die van Amerika, India, Spanje, Zambia …

Klik op het logo en check zelf maar eens.

11 oktober 2012: In ‘Klasse voor leraren’ (200 000 exemplaren!) verschijnt INSIDEOUT als inspirerend voorbeeld voor Vlaanderen. Hieronder het artikel.

“We tonen de buurt wat op school leeft”

Insideout

 Wie langs basisschool De Vierboete in Nieuwpoort wandelt, kan niet naast de grote portretposterfoto’s van de leerlingen op de buitenmuren kijken. “De foto’s kaderen in het project Insideout, naar een idée van de Franse straatartiest JR”, vertelt leraar en coördinator Philip Hoogewys. “Zo tonen we de buitenwereld wat binnen onze school leeft.”

Fotograaf in opleiding Louis-Philippe Beauduin nam meer dan 600 foto’s van de leerlingen, over diversiteit in de multiculturele samenleving. “Ook in de Westhoek”, zegt Philip Hoogewys. “Vroeger zaten hier enkel blanke kinderen, nu hebben we leerlingen van Brazilië, Pakistan, Rusland. De foto’s weerspiegelen de diversiteit van onze school.” JR keurde het project goed en vergrootte 46 foto’s uit op posterformaat. Die belandden op de schoolmuren. De respons was enorm. Philip Hoogewys: “Buurtbewoners zijn in hun nopjes, want het vrolijkt de buurt op. De foto’s zijn een toeristische trekpleister geworden. En een directeur die hier met haar school op zeeklassen was, zei: ‘Dat ga ik ook doen in mijn school.’”

Philip Hoogewys: “Veel van onze leerlingen komen uit kansarme gezinnen. Met cultuur komen ze nauwelijks in aanraking, kinderen gamen, kijken tv en zitten op Facebook. Maar dankzij Insideout hebben ze de smaak van cultuur alvast te pakken. Het helpt natuurlijk als je directeur zelf muzikant is: die hoef je niet meer te overtuigen. Een project als dit charmeert en motiveert ook collega’s in de lerarenkamer. Zo is de cultuurtrein op school vertrokken.”

 cultuur/Door Wouter Bulckaert                                              oktober 2012 klasse 31

29 september 2012: 

On Thu, Sep 27, 2012 at 11:49 AM, Inside Out Project <jr@insideoutproject.net> wrote:

Hi Philip,

 
Thanks so much for these! They’re great.
 
Can you send us high res photos of your action as well? I don’t believe we’ve received them yet, although I saw you posted one on our fb page. Thanks for that!
 
Feel free to send via dropbox or wetransfer. We’d love to add the image to the IOP archive.
 
Best,
Gina

23 september 2012: Eindelijk afgewerkt en nu de wijde wereld ingestuurd.

 

30 juni 2012: HWN besteedt een paginagroot artikel aan ons schoolproject. De foto’s die erbij horen zijn prachtig.  

Mooie reclame voor onze school!

 29 juni 2012: Alle 46 posters plakken vast aan de gevels van de drie vestigingsplaatsen. De leerlingen en de ouders zijn zeer trots. Het resultaat mag er zijn. Bij de rondleiding veel lachende gezichten. Bezoekers aan de Beaufort tentoonstelling in de Schoolstraat staan ook bewonderend stil bij de prachtige foto’s van (student) Louis Philip Baudouin. Het streetart project InsideOut waarbij deze posters horen heeft zijn doel bereikt: het tonen van de kinderen die binnen deze muren leven en werken aan de buitenwereld.

22 juni 2012: 20 juni 2012: Ook in de wijkschool en de kleuterafdeling/paviljoenen werden alle foto’s op de muren geplakt. In de wijkschool in ’t Bad kregen we al tal van geestige reacties van de buurtomwoners: Het maakt de buurt rond de school plots aangenamer. De grote foto’s met de kinderen, gekend in de buurt, vrolijkt de witte muren erg op. Er  wordt veel over gepraat onder de vele toeristen.

Het doel van de tentoonstelling ‘Insideout’ is de diversiteit van de school uit te dragen. Vroeger bestond onze basisschool voor 100% uit  Vlaamse, blanke kinderen uit de onmiddellijke nabijheid van de school. Nu, zelfs in een klein provinciestadje in de verre Westhoek, is de multiculturele samenleving in volle opmars. Onze kinderen komen tegenwoordig van overal: China, Pakistan, Rusland, Roemenië, Brazilië, Soedan, … . Het maakt onze school rijker en interessanter. Deze kinderen leren meteen om zonder onderscheid van ras, kleur en taal met elkaar om te gaan. Zij geven het goede voorbeeld en onze school steunt en helpt. Tonen doen we door aan te sluiten  met dit internationale globaal INSIDEOUT kunstproject van straatkunstenaar JR. In België te zien na Antwerpen, Brussel en Charlerloi nu ook in … Nieuwpoort. Hopelijk heel de komende zomer goed te zien want langzaam zullen de foto’s verdwijnen, net als alle straatkunst.

7 juni 2012: Ondanks de regen lukt het de leerlingen om al negen posters op te hangen  op de gevels van het hoofdgebouw van onze school. Ook de leerlingen van de wijkschool in Nieuwpoort Bad zijn begonnen met de posters van de kleuters op te ‘plakken’. Bijna meteen kwam er een directrice van een basisschool vragen hoe we dit hadden gefikst. Ze wilde alle informatie om het project in haar school na te doen.

2 juni 2012: De posters zijn uit New York per schip in onze school aangekomen! Volgende week gaan we alle 46 posters op de gevels van de hoofdschool (Arsenaalstraat/Potterstraat/ W.Deroolaan -Nieuwpoort Stad), Kleuterschool/Paviljoenen (Langestraat – Nieuwpoort Stad) en wijkschool (Franslaan- Nieuwpoort Bad) vast ‘plakken’. Komt dat zien!

28 mei 2012: We zijn niet de enige in België die ons lieten inspireren door het wereldwijd streetart project van JR.

Asphalte #0 : Biennale d’art urbain

INSIDE OUT / SMILE !

Een uitvoering van het project INSIDEOUT, bedacht door de kunstenaar JR en voorgesteld door B.P.S.22 in het

kader van de manifestatie We Must Act

Zichtbaar vanaf de ring, een grote foto op het gebouw van Financiën zet de toon van « Inside Out Smile ! ».

26 mei > 12 augustus 2012

Dit jaar organiseert B.P.S.22 een biënnale voor stedelijke kunst Asphalte genaamd. ‘Editie nul’, die wordt voorgesteld in het kader van de manifestatie We Must Act, richt zich op een groot project door deel te nemen aan het programma Inside Out. Dit artistieke en participatieve project, bedacht door de kunstenaar JR, bekend door zijn foto’s op groot formaat die worden opgehangen in het stedelijk weefsel, heeft meer dan 700 inwoners van Charleroi gemobiliseerd.

B.P.S.22 heeft met haar programma steeds niet -traditionele kunstvormen willen verdedigen die een nauwe band onderhouden met de maatschappelijke actualiteit. Het fenomeen van de street art, dat zich de laatste jaren heeft verbreed, omvat heel wat creaties die zich hebben ontwikkeld buiten het officiële kunstcircuit en dat, daarentegen, onze maatschappij op verschillende manieren in vraag stelt.

De kunstenaars, die zich de stad opnieuw eigen willen maken, nemen de stedelijke ruimte in, vaak op ludieke wijze, door bestaande elementen te veranderen of door specifieke creaties. Door dit soort producties kan men de stad op andere wijze ervaren en wordt de sociale band opnieuw geïntroduceerd : de openbare ruimte wordt mediator.

B.P.S.22 heeft dus gekozen om een biënnale van stedelijke kunst op te richten en zich, voor deze ‘editie zero’, in het kader van de manifestatie We Must Act, in te schrijven in het project Inside Out van de kunstenaar JR. JR, een ware ambassadeur van een beredeneerde artistieke praktijk die open staat voor iedereen, belichaamt ook de beweging die kunst en engagement combineert.

27 mei 2012: 

Setting ‘paviljoenen’ de Vierboete Nieuwpoort

Klik op de foto om meer te weten over de fotograaf van dienst: Louis-Philippe Beauduin

9 mei 2012:

> To: devierboete6hs@hotmail.com
> Subject: InsideOut: Your poster has been mailed.
> From: jr@insideoutproject.net
> Date: Fri, 4 May 2012 17:14:54 -0500

Your posters have been printed and mailed to you at the address you provided.

Once you receive your posters, take pictures of them out in the wild and upload the photos to the site with their locations. 

Normaal rekenen we op vier weken eer de fotoposters vanuit New York hier in Nieuwpoort zullen aankomen met de post. Nog even geduld dus.

25 april 2012: In overleg met de directeur en collega’s hebben  we het Metamorfoseproject uitgebreid voor de hele school. Daarvoor hebben we aansluiting gezocht met  JR. Dit is een Franse straatartiest die vanuit NewYork een wereldwijd project op poten zet met hele grote foto’s. Zijn project heet: Insideout. Hij wil aan de buitenwereld tonen wat er binnenin schoolmuren bijvoorbeeld te zien is.

Voor het project ‘Insideout’ hebben we aan de jonge fotograaf in opleiding Louis-Philippe Beauduin gevraagd foto’s te maken volgens het opgelegde projectprincipe van straatartiest JR. Hij maakte toen meer dan 600 foto’s van leerlingen uit de hoofdschool, wijkschool en paviljoenen. Tijdens het fotograferen vertelde de fotograaf aan de leerlingen uitgebreid over zijn manier van werken. Uiteindelijk kozen we  uit alle foto’s  er 47  (zie  bovenaan deze pagina!) uit die op posterformaat (130×95) in zwart wit  tegen de buitenmuren van de drie vestigingsplaatsen zullen worden geplakt op het einde van dit schooljaar. Dit geheel volgens het idee van de straatkunstenaar JR.

De leerlingen van het 6de leerjaar zullen zo  van hun metamorfose project  niet alleen een filmpje overhouden maar ook een poster die weliswaar langzaam zal verdwijnen. Via deze weg sluiten ook de anderen leerlingen van de school aan bij het metamorfose project en is er zo een gelukte kruisbestuiving met het internationale Insideout project .

Louis-Philippe Beauduin (24):  ‘Ik hou van experimenteren met wat voorhanden is. Ook het volledig in scène zetten van shoots op locatie vind ik boeiend om te doen. Maar ook reizen documenteren of het dagelijks leven vastleggen dragen mijn voorkeur weg. In feite fotograaf ik alles wat me boeit en als dat een bruiloft is, doe ik dat ook!

Mijn Invloeden zijn: Chase Jarvis, Joe McNally, David Hobby, Chris Crisman, Joey Lawrence en Mike Blabac.

Ik studeer momenteel aan het Narafi in Brussel fotografie.’

Deze diashow vereist JavaScript.

3 Responses to Insideoutproject 2012

  1. Prachtige foto’s !! Het wordt prachtig rond de GO! scholen in Nieuwpoort. Ze zullen iedereen welgezind maken 🙂

  2. Brigitte schreef:

    Die gast heeft ècht wel het juiste oog – héél mooie foto’s!

  3. ophelie delang schreef:

    het was een leuke 1ste dag en een leuke les groetjes ophelie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s