Project: (H)eerlijk! 2009/2010

20 september 2010: Nieuwpoort wordt officieel fairtradegemeente dankzij het (H)eerlijk project!

Deze diashow vereist JavaScript.

Meester Philip hield toen een toespraak:

‘Toen we vorig schooljaar (2009) met de derde graad van de basisschool het (h)eerlijk-project begonnen hadden we drie doelen:

1. We wilden de kinderen uitleggen waarom producten uit het fairtradecircuit meestal duurder zijn. Door hen het systeem  uit te  leggen begrepen ze dat  fairtrade een eerlijke prijs  bedingt voor de mensen die het product maakt. Zo houden boeren geld over om onder andere hun kinderen naar school te sturen in plaats van hen op de boerderij te laten werken. Door fairtradeproducten te kopen, ook al zijn ze wat duurder, pak je dus de kinderarbeid aan!

Uit ervaring weten we ook dat kinderen  dit soort producten meestal niet lekker vinden. Daar wilden we ook wat aan doen. Elke dag van het project werd er dus geproefd. Het (h)eerlijk project werd gefinancierd door BTC en daardoor konden de veertig kinderen elke dag proeven van een ruim gamma aan fairtradeproducten. Ook de ouders werden betrokken bij het proeven. Elke avond kregen de leerlingen een product mee naar huis en iedereen van de familie kon er mee van genieten. De leerlingen maakten een rapportje op over het meegekregen produkt. Waar het vandaan kwam, was het lekker, hoeveel kostte het, …  Zo werd o.a. rijst, koffie, thee, wijn, fruitsap,chocolade en allerlei soorten snoepjes meegegeven. Dat dit een succes was is duidelijk. Niet alleen pa en ma maar ook oma en opa en zelfs de buren werden soms ingeschakeld om mee te komen proeven. Dank zij de oordeelkundige begeleiding van LaLaLucie, waar we de producten aankochten, was er in die twee weken proeven veel verscheidenheid en afwisseling wat het proeven tot een succes maakten.  Leerlingen ruilden hun nutella choco voor fairtradechoco en zijn regelmatig nu nog te vinden in het winkeltje van LalaLucie in de Marktstraat of ergens waar er fairtradeprodukten worden verkocht.

Ten 2de wilden we van onze school een fairtradeschool maken. Dat betekende dat we alle leerlingen van onze school moesten inlichten over ons project en hen uitleggen waarom fairtradeproducten kopen goed is voor de derde wereld.  Door het kopen van fairtradeproducten  doen we iets concreet  vanuit onze overweldigende rijkdom   voor de armere mensen in de derde wereld. Onze school kiest er nu voor op recepties en vergaderingen  fairtradeproducten aan te bieden. En bij de doortocht van de Sint kregen alle kinderen vorig jaar een fairtradechocomel. Ook wil onze school duurzaam omgaan met schoolmaterialen en hopen we dit jaar via de scholengemeenschap minstens één keer per week een fairtrade-dessert aan de dagelijkse eters mee te geven.

Ten derde wilden we van Nieuwpoort een fairtradegemeente maken. We nodigden Fien Leerman van Koksijde uit in de klas en zij legde uit dat je aan zes criteria moet voldoen om te slagen. Alle leerlingen  werden samen de trekkersgroep. We vonden t Vissertje en Kaai 15 bereid om mee te doen als restauants en via een oproep bij de ouders vonden we ook de Liddle,  Proxy Delhaize, Natuurwinkel de  Sroming, naast Lalalucie bereid om fairtradeproducten in hun winkel aan te bieden.

0p het einde van ons project nodigden we alle ouders en kinderen van de school uit om de resultaten van ons (h)eerlijk project te komen beluisteren. We nodigden ook  de stad Nieuwpoort uit. We vroegen hen een intentieverklaring te tekenen waar ze op ingingen. Voor 9 oktober 2010 zouden ze fairtradegemeente willen worden.

Op 10 december 2009 trokken we nog eens naar de burgemeester   om hem met harde feiten, tekeningen en een liedje te overtuigen om zeker fairtradegemeente te worden.

Begin februari 2011 gaven we onze projectresultaten door aan Luc Leye en schepen Vandecasteele  van de stad Nieuwpoort. We zijn blij dat ze er in geslaagd zijn om onze missie tot een goed einde te brengen.

Proficiat aan Luc en de schepen, de nieuwe trekkersgroep  en vooral aan de  leerlingen die  het project (h)eerlijk dat vorig jaar startte en vandaag een finaal einde krijgt met  deze receptie.

Straks meer over Nieuwpoort Fairtradegemeente maar voor nu: applaus aan   alle deelnemers die van het (h)eerlijk projct een successtory maakten.  Proficiat!’

20 september 2010 (speech van de meester)

PS: De burgemeester van Nieuwpoort reageerde  met een zelf geschreven stroofje op het fairtradelied ‘hé, hé burgemeester!’ (zie hierboven) van de leerlingen:
 
 ‘Opdat ook deze kinderen kunnen delen in de poen

om te studeren en te spelen in de achternoen

is het mij echt gemeend

dat ik jullie actie

in al mijn doen en laten

voor 100% zal bepraten.

Met vriendelijke groeten.
Roland Crabbe
Burgemeester
College van Burgemeester en Schepenen
Marktplein 7
8620 Nieuwpoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s