Project ‘Ook vogels houden van kunst!’ 2010/2011

Klik op de foto en je zit meteen op onze Engelse webpagina van de Birdboxproject 2011. Maar veel is er nu niet meer te zien. Wachten tot volgend voorjaar is de boodschap. Hieronder een overzicht van het zeer succesvolle schoolproject.

      O  V E  R  Z I  C  H  T    V  A  N    H E T     N E S T K A S T P R O J E C T :

25/6/2011: De projectbundel is af. Alles wat we deden, schreven, fotografeerden en verscheen in deze blog is nu mooi samen gebundeld. Wie geïnteresseerd is, kan ons een seintje geven of hieronder reageren. Wie echt alles wil lezen over dit project (alle foto’s, filmpjes, verslagen van de leerlingen, de vele reacties, … )  verwijzen we graag naar het archief  -onderaan deze pagina- en klik de juiste maand aan.

25/6/2011: Uit de krant: De ‘Roos Nieuwpoort’ kan bovendien bogen op een bijzonder origineel peter- en meterschap. De leerlingen van het zesde leerjaar van de basisschool van het gemeenschapsonderwijs de Vierboete werden daarvoor aangezocht en de jongeren deden dat gisteren met verve.’ Burgemeester Crabbe deed dit om leerlingen en leerkrachten te bedanken voor het project ‘Vogels houden ook van kunst!’

20/6/2011: Het project wordt afgesloten. Opa Jacques komt naar de klas en wenste ons proficiat. Het project was een succes. Beter kon het niet aflopen. Dank zij onze inspanningen werden er ACHT pimpelmeesjes geboren en opgekweekt voor de ogen van onze leerlingen en de rest van de wereld.

7/6/2011: De leerlingen beginnen in groepjes te werken aan een stripverhaal. Ze laten zich inspireren door de tekeningen van El Topo een streetartiest uit Gent. Deze activiteit sluit ons zeer succesvolle nestkastproject af. 

5/6/2011: In de klas hebben we de nestkast uitgebreid geïnspecteerd en nadien met kokend water uitgekuist.  De nestkast hangt nu niet meer in het park maar in een tuin. Indien er nestactiviteit is, gaan we meteen weer online. Volgens opa Jacques is daar maar weinig kans toe omdat pimpelmezen zelden aan een tweede legsel beginnen.  Afwachten en hopen is dus de boodschap. We houden u op de hoogte!


28/5/2011: 
Op bezoek in onze school: de bedenker en organisator van de ‘Birdboxproject’ de Engelsman Chris Davison. Hij deed mee aan de flashmeeting van onze basisschool. Bekijk hieronder een verkorte weergave van de videoconferentie (geluid moet hoger gezet!) die uiteindelijk 25 minuten duurde  en een belevenis was voor Brent en Jens.  

19/5/2011: De laatste jonkies hebben vanmorgen onze nestkast verlaten en dat betekent dat we nu de camera hebben stilgezet. Dus voorlopig zijn er geen rechtstreekse beelden meer te zien vanuit het Leopoldpark van Nieuwpoort. Maar binnenkort meer – spannend -nieuws over onze nestkast mèt birdcam. 

17/5/2011: Het beeld stokt steeds. We denken dat het komt omdat de computer die 24u op 24u aanstaat wat verhit geraakt. We proberen dit intussen op te lossen. Misschien een nieuwe laptop plaatsen? Vandaag vloog om 15u45 het grootste jonkie naar buiten terwijl de leerlingen zich net klaarmaakten om naar huis te gaan en dit dus zagen gebeuren. Grote consternatie alom in de klas! Hoe gaat dit aflopen? 

14/5/2011: Waarschijnlijk het laatste weekend dat we beelden zullen zien vanuit onze nestkast. De jongen groeien als kool en zullen waarschijnlijk eind volgend week uitvliegen en voorgoed verdwijnen van voor onze camera.

Profiteer ervan en mis van deze laatste week niets!

Reageren op wat u zag of over het hele project kan u  hieronderaan deze pagina! Uw reactie zou de leerlingen en ons veel plezier doen.

9/5/2011:  Het oudste jonkie is nu elf dagen oud. De weersomstandigheden zijn goed en tot hier gaat alles uitstekend in en rond onze nestkast. Vrijdag ll. bedankten we met de leerlingen het personeel van de technische dienst en het personeel van het zwembad van Nieuwpoort voor hun enthousiaste hulp bij ons schoolproject. Ook bij de burgemeester sprongen we even binnen om geboortesnoepjes af te leveren en een bedankje uit te spreken. Een verslag van dit bezoek met foto verschijnt binnenkort in Het Laatste Nieuws en in  Het Wekelijks Nieuws.

29/4/2011: Deze week hard gewerkt met de technische dienst van de stad Nieuwpoort om de beeldkwaliteit te verbeteren. Maar echt geslaagd zijn we tot op heden nog niet ondanks het uitproberen van allerlei technische snufjes. We blijven echter proberen! Toch onze excuses voor dit korrelig beeld. Mocht iemand dit lezen die  verstand heeft van dit soort zaken, neem aub contact op met ons!

7/4/2011: Vandaag werkte (opa) Jacques zijn logboek verder aan! Hij vertelt niet alleen over zijn wandelingen in het Leopoldpark in Nieuwpoort maar gaat deze keer wat verder in op de pimpelmezen zelf die in onze nestkast hopelijk binnenkort gaan broeden. Het wijfje slaapt nu – als een klein donzen bolletje – al enkele nachten in de nestkast.  Dit wijst erop dat ze heel binnenkort gaat beginnen met het leggen van de eieren.

We hebben intussen vernomen dat Belgacom elke 24u  haar telefoonlijnen reset, waardoor we elke keer de internetverbinding moeten herstellen. Hierdoor kan het beeld wel eens uitliggen. Onze excuses ( vooral in naam van Belgacom… ) hiervoor.

2/4/2011: Geen aprilgrap! Gisteren waren er de hele dag – tot onze grote spijt en frustratie – geen beelden te zien vanuit de nestkast. Vanmorgen gaan we proberen dit te fiksen en gaan we ook op zoek  naar een permante  oplossing zodat er 24u op 24u beelden zijn te zien vanuit onze nestkast.  Zo kan dit natuurlijk niet blijven duren. Nogmaals onze excuses! 

31/3/2011: + Het logboek maart 2011 is aangevuld!

+ Onze school staat vermeld op de homepage http://birdbox.segfl.org.uk/ van het Engelse Birdboxproject. Zo wil men onze nestkast onder de aandacht brengen van andere Engelse basisscholen en hen uitnodigen te reageren.

… Go de Vierboete School, Nieuwpoort, Belgium reports “Een koppel pimpelmezen is reeds volop bezig een nest te maken in onze nestkast mét birdcam”! (Blue-tits) Leave the children messages at : Go de Vierboete ….

+ Jammer maar na 17u zijn er plots geen beelden meer. Hopelijk komt dit gauw weer in orde. Excuses!

30/3/2011: 16u25: Er zijn weer beelden – rechtstreeks – vanuit onze nestkast.

30/3/2011: Er wordt gewerkt om de beeldkwaliteit te verbeteren en het geluid vanuit de nestkast operationeel te maken. Dat kan leiden tot beeldverlies. Onze excuses hiervoor!

29/3/2011: Eindelijk rechtstreekse beelden vanuit onze nestkast! Wat blijkt? Een koppel pimpelmezen is al volop bezig een nest te maken. Dit in tegenstelling tot de mezen in Engeland!  Het geluid blijft nog even achterwege maar dat lossen we hopelijk morgen op. We danken van harte de elektriciens van de stad Nieuwpoort, Alain Cappelle en Dany Weyne van Cervo om dit deze middag voor elkaar te krijgen. Veel kijkplezier.

U kan reageren onder dit artikel! Doen!

26/3/2011: Er zijn nog steeds problemen om de beelden klaar en duidelijk op het internet te plaatsen. We werken eraan om dit deze week goed te krijgen.

19/1/ 2011: Onze nestkasten worden in het Leopoldpark opgehangen.    VRT Ketnet Karrewiet is er en ook FOCUS, de regionale televisie maakt een reportage over dit moment.

Ook de burgemeester en schepen van Nieuwpoort komen kijken naar de gekleurde nestkastjes. Vooral de birdcam kan op veel interesse rekenen. De leerlingen vertellen honderduit aan de genodigden over hun schoolproject.

21/12/2011: De birdcam is vanuit Groot-Brittanië op school aangekomen. Het is het zelfde type webcam zoals BBC gebruikt voor hun natuurprogramma’s. De webcam wordt meteen gecontroleerd.

3/12/2010: Onder leiding van Valérie van de Westhoekacademie wordt er de komende weken in de wijk- en hoofdschool getimmerd en geschilderd en leren de leerlingen de werken van kunstenaar Kandinski kennen.

23/11/2010: Vandaag starten we met het project ‘Ook vogels houden van kunst!’ in de klas. Wat zijn de verwachtingen van de leerlingen? Jens De Muynck: Ik denk dat het project een leuke ervaring zal worden. Ik hoop dat we de geheimen van het dagelijks leven van de vogels zullen ontdekken. Kenny Clarys: Ik denk dat het project zal slagen omdat nog niet veel scholen dit gedaan zullen hebben. Dylan Van Huffel: Ik vind het best wel spannend met die vogelhuisjes. Robbie Cabeke: Hopelijk leren we veel bij over de natuur en valt  mijn vogelhuisje niet in elkaar.

 

 

opm-panelen[1]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s