Poetsvrouw Leslie vindt een dwergvleermuis in turnzaal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Al onze vleermuizen eten insecten en andere ongewervelden. Het dieet van een vleermuis is afhankelijk van de soort: de ene soort is meer gespecialiseerd in dikke motten of mestkevers, andere hebben dan weer een voorkeur voor kleine motjes of kevertjes, muggen of spinnen. Gezien vliegen veel energie kost, eten vleermuizen iedere nacht zowat hun eigen gewicht aan ongewervelden. Bij de dwergvleermuis, onze meest voorkomende vleermuis, komt dit neer op zo’n 3.000 muggen per nacht. Bij zwangere of zogende vrouwtjes kan dit oplopen tot 5 à 6.000 muggen.

Maken vleermuizen een nest en zijn ze gevaarlijk?

Vleermuizen zijn geen vogels, maar vliegende zoogdieren. Ze gedragen zich ook eerder als zoogdieren dan als vogels. Vleermuizen hangen of zitten weggekropen in hun verblijfplaats, maar maken geen nest. Ze leggen ook geen eieren, maar brengen hun jong levend ter wereld. Zwangere vleermuisvrouwtjes vormen samen een zogenaamde kraamkolonie. Na de geboorte zoogt de moeder het jong, en vliegt er mee rond op de buik. Als het jong te zwaar wordt, laat de moeder het jong achter in een ‘crèche’ met andere jongen als ze op insecten gaat jagen. Vleermuizen krijgen niet meer dan 1 jong per vrouwtje per jaar, en een groot deel van de jongen sterft in het eerste levensjaar. Deze extreem lage voortplantingssnelheid maakt vleermuizen zeer kwetsbaar. Om die reden zijn vleermuizen wettelijk beschermd.

Dwergvleermuizen in huis zijn doorgaans onschuldige medebewoners, die door de hoeveelheid muggen die ze eten eerder een zegen dan een last zijn.
Vleermuizen zijn geen agressieve dieren, en gaan nooit uit zichzelf aanvallen of bijten. Enkel als je een vleermuis met de hand wil pakken, kan ze bijten uit normale verdedigingsreflex. Vleermuizen vastnemen doe je dus beter niet. Vleermuizen vangen of verstoren is bovendien wettelijk niet toegelaten.

Hoe de dwergvleermuis in de turnzaal is geraakt is ons een raadsel.

Bron: Natuurpunt.nl

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s