Weekjournaal 10: Alcohol? Nee, bedankt!

1. Update

* In Amsterdam heeft er iemand tientallen kinderen misbruikt. Dat is slecht nieuws maar daardoor gaat de politie aandachtiger en sneller reageren. Wanneer je over dit nieuws wilt spreken, kan je dat het best doen bij een goeie vriend of je ouders. Een vertrouwenspersoon dus.
* De Antwerpse Opel fabriek sluit omdat de prijs om een auto te maken te hoog ligt. Nu zitten er zeer veel mensen zonder werk en moeten ze nieuw werk zoeken.
* In Ivoorkust dreigt er een burgeroorlog. Het is omdat de president te weinig stemmen had om president te blijven. Deze man wil zijn troon niet afstaan aan de nieuwe president.
* Sinds kort stijgt de armoede opnieuw. Wanneer je arm bent, eet je bijna nooit warm eten. Vlees of vis kopen, gaat niet. Je kan niet op vakantie gaan en ook geen nieuwe kleren kopen. Ook je huis verwarmen is duur. Eén op de tien kinderen leeft hier in de armoede. Ouders kunnen wel gratis voedsel ophalen bij de voedselbank.

Special update

In de Verenigde Staten is er een vuurtoren dichtgevroren. Die staat in zee en het water kletst er tegen. Door de koude temperatuur en de wind vriest alles eraan. De vuurtoren is nu een grote ijsblok geworden.

2. The Facts 

In deze periode gebruiken we veel vuurwerk. Vuurwerk komt oorspronkelijk uit China. De Chinezen geloofden dat er een draak zich in de bergen verstopt had. Ze probeerden hem weg te krijgen door vuurwerk af te schieten! Dat kon omdat de Chinezen al buskruit hadden! Bij ons schieten we ook vuurwerk af, vooral omdat we het mooi vinden. In China is het nu het jaar 4707 en vieren ze hun Nieuwjaar een maand later. Als je vuurwerk wil afvuren dan moet je eerst goed de gebruiksaanwijzingen lezen. Je mag alleen vuurwerk afsteken voor en na Nieuwjaar. Let wel op voor je huisdieren want die kunnen daar niet tegen.

3. Mr.Right

Voor kerstmis kan je alles mooi versieren zoals je kamer, de living. Je kan je eigen kerstballen maken door er een kerstboodschap op te schrijven of glitters op een blad te plakken. Zet de kerstboom op terwijl er muziek speelt, dat is gezelliger. Je kunt ook zelf een kerstboodschap bedenken en op youtube zetten. Koop ook originele cadeaus voor onder de kerstboom.

4. Report

Steeds meer jongeren moeten naar de spoed omdat ze teveel alcohol dronken. Alcohol is vergif! Bij inname van alcohol worden je gevoelens versterkt. Je wordt er bozer of vrolijker door. Je wordt er ook niet goed van zoals: overgeven en je ziet alles dubbel. Bij teveel alcohol kan je in coma geraken. Er kan zelfs een deel van je hersenen stuk gaan.

5. Stelling: Ik begrijp best dat je alcohol drinkt om er bij te horen.

Nee! Je kiest best zelf wat je drinkt en hoeveel. Veel alcohol drinken is gevaarlijk en niet stoer.

6. Eigen mening:

Ik vond het een leerzaam weekjournaal omdat ik niet wist dat de Chinezen het vuurwerk hebben uitgevonden.

Maxime Van Lierde 5hs

Bestaat de Kerstman wel?

 

Presentator Jurre Bosman van het SchoolTV-weekjournaal.

Elke week kijken we naar het SchoolTV-weekjournaal. Elke vrijdagmorgen het nieuws en alle achtergronden, speciaal voor kinderen. Na een overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen week wordt op twee onderwerpen dieper ingegaan. Een nieuwsgebeurtenis, een maatschappelijke vraagstelling of een onderwerp dat leerlingen bezighoudt passeren de revue.

http://www.schooltv.nl/weekjournaal/home/

 

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s