Weekjournaal 14: Microkrediet

Weekjournaal 14: Microkrediet 

       

1. Update

+Concentratiekamp Auschwitz: Deze week was er een herdenking in Polen om dat 65 jaar geleden het concentratiekamp in Auschwitz werd gevonden.

+Luik: In Luik is er een huis ingestort als gevolg van een gasexplosie. Er is veel ravage.

+Haïti: In Haïti is Miranda, na 13 dagen nog van onder het puin gehaald. Ze had de mogelijkheid om te drinken en te ademen.

Special Update

In China moeten soldaten trainen in –35° in de sneeuw. Ze moeten een tunnel graven in de sneeuw er door kruipen tot hun hoofd er uit kwam. Dan lieten ze de tunnel instorten zodat ze onder de sneeuw liggen en hun hoofd buiten. Ze doen dit allemaal in bloot bovenlijf.

 

2. The Facts: fileprobleem

 

Als er file is komen de mensen te laat op hun werk, de vrachtwagens worden vertraagd en hun bedrijven verliezen geld en het is slecht voor het milieu.  Want als auto’s stilstaan en nog draaien stoten ze CO² uit waardoor de aarde opwarmt. Als de aarde opwarmt, stijgt de zeespiegel waardoor er overstromingen zijn. Dat water komt van de poolkappen die smelten waardoor sommige dieren daar zullen uitsterven. In Nederland denkt een minister al aan een mogelijke oplossing: de kilometerheffing. Het is een bakje in de auto die je kilometergegevens zendt naar palen boven de baan die op hun beurt iets verzenden zodat de belastingen kunnen weten hoeveel km je hebt gereden. De mensen vinden dat dit teveel gaat kosten. Het is ook een schending van de privacy want ze weten dan ook waar en wanneer je rijdt. De top 3 van de oorzaken van de file’s zijn: 3. werkzaamheden, 2.ongelukken, 1. er zijn teveel auto’s op de weg.

 

3. Mr Right: reclame

 

Om reclame te laten “werken” gebruiken de makers “trucs”. Ze gebruiken sterren. Om het product nog beter te laten verkopen maken ze het product mooier. Ze laten die reclame ook sponseren. Er zijn zelf reclameprijzen voor o.a. de grappigste. Maar het belangrijkste is toch je eigen mening. Laat je niet vangen aan reklame!

 

4. Report: microkrediet

 

In Oeganda, met de hoofdstad Kampala, geeft een organisatie (Day for Change) aan de bevolking een microkrediet om een eigen bedrijf te beginnen en zo geld te verdienen. Er is een vrouw die met microkrediet een restaurant is begonnen. Ze moet daarvoor iedere week een beetje terug betalen. Ze heeft met haar restaurant haar armoede doorbroken en nu krijgen haar kinderen nieuwe kleren en schoenen en kan ze hun schoolgeld betalen.

 

5. Stelling

‘milieuvriendelijk bont bestaat niet!’

Het bestaat wel: nep-bont.

 

6. Eigen Mening

Ik heb veel bijgeleerd zoals dat microkrediet de armoede in ontwikkelingslanden doorbreekt.

 

29/1/10           Nick Lersberghe

 

 

SchoolTV-weekjournaal

Elke week op vrijdag om 11u kijken we via nederland 3 naar het nieuws en alle achtergronden, speciaal voor kinderen

In de moderne maatschappij worden kinderen geconfronteerd met nieuws. Gevraagd en ongevraagd, in hoog tempo en vergezeld van heftige beelden. Gecompliceerde oorlogen, rampen van ver weg en persoonlijke drama’s is nieuws dat duiding en inkadering nodig heeft. Het SchoolTV-weekjournaal brengt dit nieuws op een begrijpelijke en overzichtelijke manier en maakt gevoelige onderwerpen bespreekbaar in de klas. Leerlingen weten door het SchoolTV-weekjournaal wat er in de wereld om hun heen gebeurt en worden gestimuleerd om hun eigen mening te vormen.

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s