Reacties op de apotheose van de Bevriedinge 1

Doris Dorné schreef in haar ‘spinsels’ op mei 13, 2009 19:48:

stadshalle

Een dagje wacht houden in de Stadshalle, iets waarmee je me zeker niet kunt straffen, want ik doe zo’n dingen bijzonder graag.  We zijn met twintig amateurkunstenaars op de tentoonstelling en elk van ons moet één dag paraat staan.  Een fantastische oplossing, zo kan er niemand zich benadeeld voelen, iedereen gelijk voor de wet! Er werd deze morgen al druk gerepeteerd tussen onze ‘kunstwerken’.  Toen ik de zaal binnenkwam waren twee zesde leerjaars hun tekst aan het uitproberen, er was immers de opening van de tentoonstelling over ‘de bevriedinge’ door de leerlingen van de gemeenschapschool ‘de Vierboete’.  Dag op dag vijfenzestig jaar (dikke fout, zie volgende spinsel) geleden, bevrijdden de Canadese soldaten Nieuwpoort.  Meester Philip Hoogewijs startte het project, dat zijn leerlingen liet stilstaan bij dit gebeuren.  Aan de hand van een foto genomen de dag van de bevrijding, op de markt te Nieuwpoort, zochten en vonden ze een aantal mensen, die die dag meemaakten en toen poseerden rond de tanks.  Philip en zijn leerlingen namen contact, gingen op interview en lieten die mensen hun verhaal vertellen op de schoolbanken.  Een succes!  Zowel de leerlingen als de ‘opgeroepenen’ waren vol lof en enthoesiasme over deze manier van les geven en bewust maken.  Het was deze morgen dan ook een drukte van jewelste in de bovenzaal van de Stadshalle.  Naar verluidt was het aangrijpend en boeiend, de samenwerking tussen de jongeren en de ‘veteranen’.  Rond de middag reden er drie ‘tankjes’ het marktplein op, onder applaus van de vele nieuwsgierigen.  Een militaire groet en een pluim voor meester Philip verder, bood de leerlingen en alle andere kijklustigen, de kans op de foto te staan, net als vijfenzestig jaar geleden, rond de tankskes.  Zo kwam het, dat ik de ganse dag volk over de vloer kreeg, dat eigenlijk de tentoonstelling over ‘de bevriedinge’ wou zien.  Jammer voor zij die in de namiddag kwamen, want het bleek inderdaad een blitztentoonstelling te zijn geweest, alles was al opgeruimd en verdwenen.  Zo zie je maar weer, door al dat leven in de brouwerij, mocht onze tentoonstelling nog wat interesse smaken van onverwachte passanten … een meenemertje als ’t ware!

http://www.doris-dorne.be/blog/

 


In ‘Het Nieuwsblad’ verscheen op 14 mei 2009 dit artikel:

‘Ik hoop dat ik nooit een oorlog moet meemaken’ – 14/05/2009

NIEUWPOORT – Acht overlevenden van de bevrijding van Nieuwpoort op 7september 1944 mochten gisteren die dramatische gebeurtenissen herbeleven. Een uniek project van basisschool GO de Vierboete zorgde daarvoor.

Een inmiddels beroemd geworden foto van fotograaf M. Lust ligt aan de basis van een heel bijzonder project, uitgewerkt door leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool de Vierboete.

‘De foto kwam eerder toevallig aan de oppervlakte’, vertelt Philip Hoogewijs, onderwijzer in het zesde leerjaar. ‘Zo’n 200 gelukkige mensen die samen de bevriedinge vieren, poseren trots op het marktplein. We wilden enkele van die mensen terug opsporen en met de hulp van het stadsbestuur is dat aardig gelukt. Daarrond werkten we een project uit, waarbij onze leerlingen de overlevenden over die gebeurtenissen geïnterviewd hebben. Die interviews hebben we gebundeld en ze dienden eveneens als uitgangspunt voor een tentoonstelling die we vandaag op een originele manier voorgesteld hebben, met medewerking van het leger’, vervolgt Philip Hoogewijs.

Origineel was het inderdaad, getuigt Bertha Dehouck (83). Zij is één van de overlevenden op de foto en ereburger van de stad. ‘Ik kreeg er rillingen van. Alles wat die dag gebeurde, kwam ineens terug. 7september 1944 was zeker één van de mooiste dagen van mijn leven. Nadat we de voorstelling van de interviews hadden gezien in de stadshalle, kwam net zoals de bellenman 65jaar geleden, een jongetje met een bel de zaal binnen terwijl hij riep de tanks zijn daar, de tanks zijn daar. Op dat ogenblik kwamen drie tanks het marktplein oprijden. Ik weet nog dat ik destijds als een gek naar mijn toekomstige echtgenoot Jules Callenaere heb gezocht om hem te kunnen zoenen’, vertelt Bertha. 

 Caro Vantroyen uit het zesde leerjaar vond het allemaal fantastisch om te doen. ‘Die mensen hadden toch zoveel te vertellen en we hebben er heel wat uit geleerd’, zegt ze. ‘Hoe ze gefeest en gedanst hebben toen de Canadezen de stad kwamen bevrijden, hoe de Duitse gevangen werden uitgelachen, hoe er toch nog doden vielen die in de straten lagen en hoe bang ze waren. Ik kwam zelfs te weten wat de mannen van pit en stake deden (palen in de grond slaan om vliegtuigen het landen te beletten nvdr.). Ik zou zoiets zelf nooit willen meemaken. Oorlog is verschrikkelijk, dat zien we nog elke dag’, besluit Caro.

De leerlingen interviewden eveneens Trees Cusse (81), Paul Baeteman (75), Monique Vandenabeele (69), Maurice Adam (84), Martha Vanhercke (96), Denise Vanheste (78), Albert Decorte (84) en Lucien Billiet (85).

De expo kan je bezoeken in Basisschool GO de Vierboete, Arsenaalstraat 35. Info: 058-23.56.60.

 

Dany Van Loo,

 

Reactie van een lezer op ‘Ik hoop dat ik nooit een oorlog moet meemaken’

Bevriedinge: Een dikke proficiat aan alle leerlingen van het zesde leerjaar en ook aan meester Philip en juffrouw Mieke voor de prachtige collage over de bevriedinge van Nieuwpoort. De voordrachten van de leerlingen waren in één woord: subliem! Het is zeker een opsteker dat de jeugd nog interesse toont voor de tweede wereldoorlog. Edwin Bonjé – 14/05/2009

Dit artikel werd opgesteld door de Persdienst van de stad Nieuwpoort:

14/05/09 – De Bevriedinghe

   

Op woensdag 13 mei 2009 vond het project ‘de Bevriedinge’ plaats. Onder leiding van meester Philip Hoogewijs van Basisschool GO de Vierboete presenteerden de leerlingen van het 6de leerjaar van de hoofdschool en de leerlingen van het 5/6de leerjaar van de wijkschool hun project in de Berquinzaal van de stadshalle.
Dit project ontstond nadat meester Philip Hoogewijs een foto vond in het fotoalbum van zijn groottante Martha Vanhecke. Een foto die dateert van 7 september 1944: ‘de eerste Bevriedinge’ van Nieuwpoort. Op de foto staan zo’n 200 mensen samen op het marktplein,

Hij nam deze foto mee naar zijn klas en stelde zijn idee voor: de mensen van op de foto 65 jaar later hun verhaal laten doen over de oorlog en ‘de Bevriedinge’. Een idee dat zeer enthousiast door de leerlingen werd onthaald.

De foto werd gepubliceerd in ‘Nieuwpoort uw Stad’. Heel wat mensen werden herkend op de foto. Slechts enkele blijken nog in leven en werden door de leerlingen geïnterviewd: Martha Vanhercke, Monique Vandenabeele, Albert Decorte, Paul Baeteman, Bertha Dehouck, Trees Cusse, Maurice Adam en Denise Vanheste. Wie niet op de foto staat, maar wel aanwezig was met de fanfare, is Lucien Billiet. Ook hij kreeg leerlingen over de vloer.

Om 12 u kwamen 3 Canadese oorlogsvoertuigen het marktplein opgereden: Staghound, Brend Carrier en Hummer. Deze museumvoertuigen, uitgeleend door het Koninklijk Legermuseum van Brussel maakten 65 jaar geleden deel uit van ‘de Bevriedinge’ van Nieuwpoort.

Net zoals 65 jaar geleden werd het project ‘de Bevriedinge’ afgesloten met een groepsfoto op het marktplein.

‘Karrewiet’  een jongerenprogramma van Ketnet/VRT maakte van deze happening een schitterende reportage dat diezelfde avond nog via de nationale zender werd uitgezonden. FocusTV was in geen mijlen te  bespeuren. Een misser van formaat van onze regionale tvzender!

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s