De Bevriedinge: Afsluiting van het project.

Samen met de getuigen in het spoor van de Canadezen doorheen Nieuwpoort zoals op 7 en 9 september 1944.

‘Ik vond het super leuk want ik leerde heel veel van de gids en het was ook leuk om de oude plaatsen van Nieuwpoort eens te zien.’ Jorne Bendels

Lobke Haesevoets:We moesten  in de voormiddag repeteren voor onze voorstelling en we kregen van Mr. Philip ieder een foto waar we een tekst moest bij schrijven. Ik kreeg een foto over na de bevrijding van Nieuwpoort. Waar een staghound op stond met de mensen van het verzet er rond. Ik zal het ook spijtig vinden als dit leuk project zal stoppen op 13 mei 2009.

Jorne Bendels: We deden de toer dat de staghound heeft gemaakt om Nieuwpoort te bevrijden.We reden eerst naar de verste plaats en die was tussen Ramskappelle en Pervijze.

De gids van vandaag was juf Mieke haar vader. Hij wist nog heel veel van de oorlog. Maar jammer dat Maurits Adam er niet bij kon zijn want hij lag in het ziekenhuis. Op verschillende plaatsen stopte we om een foto te nemen. Ik wist ook nog niet dat de tanks van Oostduinkerke gekomen waren, dat kwam omdat er in Veurne een brug ingestort was. Ik vond het super leuk want ik leerde heel veel van de gids en het was ook eens leuk om de oude plaatsen van Nieuwpoort eens te zien. Ik geef een 8/10 maar de radio stond wel wat luid.

Kimberley Volckaert: Nadat we de getuigen aan elkaar hadden voorgesteld gingen we met de bus naar plaatsen in Nieuwpoort die tijdens de 2de wereldoorlog heel belangrijk waren. Er reisde een gids met ons mee om wat meer uitleg te geven over wat er veranderd was sinds toen.

Jelle Lemaire: Bijna alle getuigen stonden op de groepsfoto die is genomen op het einde van  WO2. Helaas lag één van de getuigen in het ziekenhuis (Maurice Adam). Voor we op uitstap vetrokken moesten de twee scholen (Nieuwpoort-bad en Nieuwpoort-stad) alle getuigen voorstellen. Elk groepje had een getuige. De getuige van mijn groepje was Albert De Corte. We hadden al geoefend in de klas om hem voor te stellen. Ik vond deze dag heel leuk omdat ik de getuige Albert De Corte mocht voor stellen met mijn groepje.

Kyle hermus: De bus hield stil aan de Pelikaanbrug om een foto te nemen van de volledige groep. We hebben ook een foto genomen van onze getuige en onze werkgroep. Op de foto stond Albert Decorte, Jelle, Sarah, Caro, Bjarne, Glenn en mezelf ( Kyle Hermus).We hadden een gids mee die vertelde over de inval van de Canadezen en de dag van de Bevriedinge. Als dank voor hun deelname aan de bevrijding hebben we in Nieuwpoort een straat naar hen genoemd: de Canadalaan.

Simon Decock:  Ik wist nog niet dat de Canadalaan eerst de Hofstraat noemde.    

                                                                

Bert Hendrickx:  Daarna zijn we met de bus Nieuwpoort doorgereden.om te zien wat er allemaal veranderd was.Vooral de wegen waren veranderd. Sommige wegen bestonden nog niet. Anderen zijn breder gemaakt. We zijn ook naar het huis van Albert Decorte geweest waar hij vroeger woonde. Ik wist niet dat de Astridlaan vroeger niet bestond .

Laurens Depotter: Het was een interessante namiddag om te weten wat er eigenlijk op de plaatsen is gebeurd die we gaan bekeken zijn. Nu weet ik veel meer over de oorlog die in onze stad is gebeurd. Wat ik wel jammer vond, was dat we met zoveel leerlingen waren.

Gianni cifelli: Ik wist nog niet dat de Canadalaan vroeger de Hofstraat noemde en dat de bevrijders langs zo’n smal wegeltje Nieuwpoort bevrijd hebben .

Tatiana De Hert: Het was niet zo leuk want in de bus kon ik bijna niet bewegen. Maar de voorstelling in de turnzaal was wel tof.

Ryan Adam: Onderweg stopten we veel om over die plaats dan te vertellen hoe het eruit zag tijdens de oorlog. Het waren bijna allemaal velden die nu straten zijn.

Robbe Dheuninck: Ik vond de namiddag leuk omdat ik veel heb bijgeleerd over de geschiedenis van Nieuwpoort zoals dat er vroeger veel smallere wegen waren.

Annelies Hart: Ik vond het voorstellen van de getuigen heel leuk en ook grappig omdat Victor zei dat hij anders al zestig jaar dood was.

Caro Vantroyen: Ik vond het super chill vandaag met al die oudere mensen want ik heb een babbeltje geslagen met een oudere mevrouw. Ik vond het ook tof met de voorstelling bij ons in de turnzaal. ‘s Morgens vond ik het geestig dat we de zaal mochten klaarzetten.

Hannes Hardy: Ik vond het zeer leuk dat we eens de wegen mochten maken zoals de Canadezen hebben gedaan. En ook dat we onze fantasie veel mochten laten gaan met een paar wegen die er nu zijn, maar 65 jaar geleden niet.

 

 

                                                                                                   6hs 21 april 2009

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s