War diaries 2: South Saskatchewan Regiment

Uit het oorlogsdagboek van het South Saskatchewan Regiment.

 

Nieuwpoort – 08 sep 1944

 

De infanterie trok door Veurne maar het F echelon moest wachten tot de brug gebouwd was. De infanterie trok naar Nieuwpoort en bij aankomst vonden ze geen weerstand van de Duitsers. De stad was gezuiverd van Duitsers door de Belgische Witte Brigade die enkele slachtoffers moest tellen.

De ambulanciers verzorgden de gewonden en stuurden ze verder naar Fd Amb (RS: Field Ambulance: een legereenheid die zich bezig hield met het verder verzorgen van gekwetsten.)

Nieuwpoort werd om 2300 gezuiverd verklaard met een bericht aan de Brigade.

Het Bataljon nam definitieve posities in met de A compagnie op 512928, B op 514923, C op 517933, D op 515928 en het BHQ op 511927.

 

Nieuwpoort – 09 sep 1944

 

Om 0100 u. kwam een vertegenwoordiger van de Witte Brigade toe op het BHQ om te melden dat de stad volledig gezuiverd was tegen 1600 u. op 08 sep 1944, en verwittigde Majoor GB Buchanan voor het feit dat sommige wegen ondermijnd waren. Hij haalde daarop een gedetailleerd plan boven van de verdedigingswerken van de vijand en de mijnenvelden. Hij vertelde dat de vijand ongeveer 400 man sterk was aan de westzijde van de rivier en 200 tot 300 aan de oostzijde. Ze behoorden tot een artillerie batterij die in deze streek gestationeerd was sedert ongeveer drie- en een half jaar. Ze waren versterkt geworden met ‘tuiten en staarten’, manschappen die teruggetrokken waren van Dieppe en de Seine, en die tot alle soorten legerafdelingen behoorden. Die versterkingen bevonden zich op 477943 en 520965.

Bij het eerste licht namen de compagnies andere posities in. Cie A bij het kruispunt op 489935, cie B in Nieuwpoort-Bad op 096950, cie C bezette het noordoosten van Nieuwpoort, en cie D west en zuidwest van Nieuwpoort. Het peleton met de carriers (RS: Gepantserde voertuigen op rupskettingen voor het vervoer van soldaten.) begaf zich naar Oostduinkerke-Bad op 4593. De RCE (RS: ??) kwam toe om 0530 u. en gaf het ok voor de brug op 510919. Het F echelon en het BHQ begaven zich naar een school op 514924.

Majoor GB Buchanan, Majoor RB Dae-Harris, de FOO (RS: voorwaarts observerende officier) van de artillerie en de vertegenwoordiger van de Witte Brigade bespraken de positie, terwijl Lt. BA Urquhart naar het BHQ ging om een zicht te krijgen op de situatie op de andere fronten en na te gaan of er een kans bestond om Typhoons te krijgen voor de aanstaande aanval op de versterking  op 477943.

De school waar het BHQ was gelegerd, was een heel interessante plaats aangezien de duitsers die ook als hoofdkwartier hadden gebruikt. In het gebouw werden drie Duitse tankettes (RS: kleine tank zonder geschutskoepel) gevonden, die niet geladen waren, maar de batterijen lagen erbij. Op de koer stond een grote bunker met muren van 1,2 à 1,5 m dik. Deze was ingericht als hoofdkwartier met veel ruimte voor allen.

 

Het A echelon (RS: Dat toen nog in Frankrijk was.) vertrok om 13 u. en reisde via Veurne 4486 naar Nieuwpoort. Bij aankomst in Veurne staken ze de brug op 453864 over, maar slechts enkele van de eerste voertuigen raakten er over en dan stortte de brug in. De rest wachtte tot de brug hersteld was, en een voertuig van 800 kg werd de brug opgestuurd en die stuikte opnieuw in.

De brug op 453869 was opgeblazen en dus trok het A echelon langs een secundaire weg ten westen van het kanaal naar Nieuwpoort. De weg was erg zacht met opzij grachten die instortten toen zware vrachtwagens voorbij kwamen.

Toen het konvooi halfweg tussen Veurne en Nieuwpoort was, begonnen de Duitsers het konvooi te beschieten met wat vermoedelijk een 75 mm kanon was. Gelukkig gebruikten ze AP obussen en konden geen treffer scoren alhoewel ze vrij dicht kwamen. Had de vijand HE obussen gebruikt dan zouden de shrapnels veel schade berokkend hebben.  Het A echelon kwam om 1800 u. te Nieuwpoort aan.

Tegen dan wist de bevolking dat we daar zouden blijven en onze jongens werden goed verzorgd. De bevolking was zeer verheugd van de soldaten te zien en nog meer omdat het canadezen waren.

‘s Avonds werden plannen gemaakt om ‘s anderendaags een aanval met twee companies uit te voeren op de vijandelijke versterking op 477943. Het uur H werd vastgelegd op 0400 u. en de A en B compagnies zouden de aanval uitvoeren.

 

                                                                                             (toelichtingen&vertaling RS=Rudi Siffer)

 

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s