de Bevriedinge: interview met Maurice Adam (84 jaar)

                                                 ‘Ik heb geluk gehad!’   Maurice Adam (84 jaar).

                                                                    

                                     

 

Robbe, Jelle en Ryan:  Vanaf  Maurice Adam binnen kwam in onze klas begon hij al te vertellen over onze school. Vroeger toen hij zo oud was als ons volgde hij hier zelf nog les. Ze noemden onze school toen de ‘kloeffeschool’. De ‘gemeenteschool’ (na de oorlog verandert naar gemeenschapsschool) was een school voor de gewone mensen. Maurice Adam woonde toen nog in de ‘barakken’. Die barakken waren gebouwd na WOI waar nu de Astridlaan is. De armere mensen hadden nog geen geld genoeg om een (stenen) huis te laten bouwen. Ze stuurden hun kinderen naar de kloeffeschool. Dat had die naam gekregen omdat alle kinderen er kloeffen (=klompen) droegen.

 

                                                                        WOII in Nieuwpoort

 

Kyle, Simon, Bjarne en Glenn:  De eerste keer dat Maurice Adam weet kreeg van de oorlog was door een doek waarop iemand had geschilderd: “OORLOG OP KOMST!“. Maurice Adam had deze doeken niet zelf gezien, maar op een dag zag hij de Duitsers lopen in Nieuwpoort.

Hannes, Bert en Gianni: In de oorlog was er ‘kliettebrood’. Dat brood was niet lekker. Sommige mensen draaiden twee broden in elkaar om meer smaak te hebben.

Jorne, Caro en Kimberley: Het brood plakte aan je mes..

Robbe, Jelle en Ryan:  … en het brood plakte in je mond!

Hannes, Bert en Gianni: Maurice Adam kweekte een kip en had een konijn. Toch overleefde hij de oorlog vooral door het eten van haring. Vissers verkochten haring via handelaars op de zwarte markt. Omdat hij aan de kaai werkte,  kon hij dikwijls voor een vriendenprijsje aan haring geraken.

Op een dag ging hij naar zijn werk aan de kaai maar iemand kwam hem vertellen dat de Duitsers alle jonge mannen aan de kaai aan het inladen waren om te vervoeren naar Duitsland. Duitse ‘Veldwebels’ namen je mee als je op straat liep. Meteen ging hij terug naar huis en stak zich een paar dagen weg! Later vond hij een nieuw werk bij … de Duitsers!

Lobke, Laurens en Sissi: Hij bouwde eerst bunkers aan de zeedijk en later rond Nieuwpoort…

Robbe, Jelle en Ryan:  …Westende en Middelkerke.

Hannes, Bert en Gianni: Toen ging hij werken bij ‘put en stake’.

Robbe, Jelle en Ryan: Hij groef putten in de open velden rond Nieuwpoort en stak er scherpe staken in.

Jorne, Caro en Kimberley: Zijn werk was dus een scherpe punt maken aan een stok (=stake) en in een put vastzetten zodat de Engelse vliegtuigen niet konden landen.

Hannes, Bert en Gianni: Hij  kreeg er elke dag perensoep! Dat was zeer lekker en een meevaller in oorlogstijd. Soms konden ze wat meesmokkelen naar huis.

Lobke, Laurens en Sissi: Soms nam hij hout mee naar huis zonder dat de Duitsers het zagen voor in de kachel.

Hannes, Bert en Gianni: Door te werken bij ‘Put en stake’ kreeg hij een ‘shein’ (doorgangspaspoort) daarmee mocht je langer dan vijf uur buiten en werd je niet opgepakt en weggevoerd.

Kyle, Simon, Bjarne en Glenn: In Lombardsijde was hij bijna eens meegenomen door de Duitsers. Gelukkig had hij zijn speciaal paspoort op zak. Daarmee bewees hij dat hij al werkte. Wie geen bewijs had, werd daar meteen op een vrachtwagen geladen en op de trein naar Duitsland gezet.

Hannes, Bert en Gianni: Nooit meer in zijn leven is hij zo bang geweest als toen!

 

                                                                               De bevriedinge

 

Hannes, Bert en Gianni: Maurice Adam hoorde van de Witte Brigade dat de Canadezen op komst waren. Iedereen was nieuwsgierig naar de Canadezen. Daarom is iedereen ook naar de markt gekomen.

Kyle, Simon, Bjarne en Glenn: Hij  was  vooral nieuwsgierig naar de tanks van de Canadezen.

Hannes, Bert en Gianni: Volgens Maurice Adam was het ook de ‘belleman’ die de mensen had opgeroepen om naar de markt te komen. Het was die dag redelijk mooi weer. In de straten waren nog weinig vlaggen te zien omdat iedereen nog schrik had van de Duitsers. Het verschil tussen de Canadezen en de Duitsers was dat de Duitsers een groen uniform hadden en de Canadezen een bruin. De Canadezen brachten ook dingen mee die ze hier niet kende: kauwgom…

Kyle, Simon, Bjarne en Glenn: …en  Coca Cola en sigaretten.

 

Robbe, Jelle en Ryan: De Canadezen hadden ook eten mee. Alles wat ze hier niet hadden, hadden de Canadezen!

 

 

Kyle, Simon, Bjarne en Glenn: Tijdens de bevrijding was Maurice Adam negentien jaar oud. Iedereen was zeer content. De dag dat de foto werd getrokken was het nog mooi weer.

 

Lobke, Laurens en Sissi: De Duitsers hun hoofdkwartier was naast het college op de markt. Dat kun je ook zien op de foto.  Maar daar kwam hij nooit want de Duitsers konden je zonder reden zomaar meenemen. Zelfs als hij Duitsers in de verte zag afkomen, maakte hij altijd dat hij gauw weg was. De Duitsers zijn ’s avonds nog teruggekomen. Maurice Adam zei: Dat was niet mijn ding. Ik stak me vlug weer weg in de kelder en wachtte bang af.

 

Kyle, Simon, Bjarne en Glenn: Na de bevrijding vierden de Canadezen samen met de Nieuwpoortenaars feest. Na de bevrijding heeft Maurice Adam nog als timmerman gewerkt voor de Canadezen in Westende.

Lobke, Laurens en Sissi:  Op het einde van het interview zei Maurice Adam: ‘Hopelijk komt er nooit geen oorlog meer want het is alleen maar miserie!’

Robbe, Jelle en Ryan:  “ ‘t Is allemaol miserie die je ziet in d’ oorloge!”

Hannes: Het was natuurlijk fantastisch om iemand te interviewen die de oorlog heeft meegemaakt! Ik zou zo graag nog meer willen weten!

 

                                                              6hs GO deVierboete Nieuwpoort 21/1/09

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s