de Bevriedinge: Interview met Bertha Dehouck (83 jaar)

‘De Canadezen maakten een einde aan vier jaar schrik en armoede!’                                                     Bertha Dehouck (83 jaar)

 

Kyle Hermus: Bertha Dehouck heeft de Tweede Wereldoorlog in Nieuwpoort meegemaakt. Bertha Dehouck staat op de foto die tijdens ‘de bevriedinge’ in 1944 werd genomen. We stelden haar vragen over het leven in Nieuwpoort tijdens de  Tweede Wereldoorlog  en over de bevrijding van Nieuwpoort.

 

Wereldoorlog II in Nieuwpoort

 

Annelies Hart: Op 10 mei 1940 werd via de radio uitgezonden dat de Duitsers België overvlogen en bombardeerden. Toen was Bertha Dehouck veertien jaar oud. ‘Mijn vader was al voor de oorlog gestorven en ik woonde met mijn moeder en broer aan de kaai van Nieuwpoort.

 

Tatiana De Hert:  Als ze de sirene hoorden, gingen ze zo vlug mogelijk naar de kelder.

 

Brittny Dupon: Tijdens het luchtalarm kroop Berta Dehouck altijd heel dicht bij haar moeder.

 

Annelies Hart:Je moest  zorgen dat je genoeg voorraad had om twee dagen door te komen in de kelder.’

 

Brittny Dupon: Op een dag toen iemand ging buiten kijken omdat hij niets meer hoorde en dacht dat de Duitsers weg waren maar dat was niet zo. Toen hij buiten rondliep, werd hij neergeschoten door de Duitsers. Ze herkenden de Gestapo aan het zilveren plaatje op hun borst.

 

Brittny Dupon: Mijn vraag was: Waren de Duitsers vriendelijk?  Bertha Dehouck antwoordde dat ze niet lief waren en dat ze hun geweren op de mensen hun borstkast richten. De Duitsers waren ‘s morgens eens gekomen toen ze nog in bed lag. Ze trokken de lakens van haar bed eraf. …

Caro Vantroyen: … De Britten lieten kleine lichtbommetjes naar beneden vallen. Als haar venster openstond in haar kamer weerkaatste dat  in de spiegel van haar kast. De Duitsers dachten dat ze signalen naar de Britten aan het geven was.  Bertha Dehouck heeft die spiegelkast van de Gestapo meteen moeten verplaatsen.

 

Brittny Dupon: Bertha Dehouck was heel erg bang van de Duitsers want ze werden vlug boos en staken alles dan in brand.

 

Hannes Hardy: Hoe kwam je de oorlog door? ‘We aten eten dat lang meeging.’

 

Brittny Dupon: Tijdens de oorlog werd er veel gesmokkeld zoals boter, aardappelen, haring en meel want de mensen hadden honger. Om aan eten te geraken moeten ze bonnetjes hebben.

 

Lobke Haesevoets: We hadden in de klas verschillende WOII -posters gemaakt. Over het verzet, de collaboratie, de concentratiekampen, … Op één van de posters stond een kopie van een rantsoeneringskaart voor melk. Bertha Dehouck zei dat de naam op dat kaartje iemand was die ze goed kende.

 

 

Hannes Hardy: Heb je ooit overwogen om mee te doen met de Duitsers? ‘Zeker niet! Nooit! (ferm) Mijn man, toen nog mijn verloofde, was in het verzet. Hij probeerde zoveel mogelijk de Duitsers te saboteren…                                                                                

Annelies Hart: … en zij smokkelden ook wapens.’

 

De  Bevriedinge:

Annelies Hart: ‘Na vier jaar was er eindelijk een lichtpuntje. Na de landing in 1944 was er eindelijk hoop. We wachtten toen al vier jaar op de Canadezen! Door een geheime radio van het verzet wisten we dat de bevrijding nabij was. Op de dag van de bevrijding was ik achttien jaar.’

 

Kyle Hermus: Bertha Dehouck toonde ons een foto. Op deze foto stonden twee mensen met een kar getrokken door honden. Het was visleurder Honoré Van Hessel die de Canadezen, die op weg waren naar Oostende, naar de markt van Nieuwpoort stuurde. Dank zij die man werd Nieuwpoort dus op 7 september bevrijd.

 

Hannes Hardy:De foto moet  in de namiddag genomen zijn op 7 september. Er waren twee tanks. Rond een uur of zes hoorden ze plots schoten. De Duitsers waren teruggekomen!

 

Lobke Haesevoets: Er werd ook geschoten op  het huis van Bertha Dehouck. Toen Bertha Dehouck thuis kwam, kreeg ze serieus onder haar voeten van haar zeer ongeruste moeder. De volgende dag kwamen de Duitsers terug om wraak te nemen. Bertha Dehouck zag de Duitsers over de Lange Brug rijden. De Duitsers staken de brug in brand. Later hielp de verloofde van Bertha Dehouck met nog andere mensen om de brug te blussen.

 

Hannes Hardy:Op 9 september 1944 was Nieuwpoort pas echt bevrijd. Er waren toen veel meer tanks. Nieuwpoort is dus tweemaal bevrijd geworden door de Canadezen.’

Robbe Dheuninck:  De eenheden van 7 en 9 september 1944 waren niet dezelfde!

 

Hannes Hardy: ‘Op de foto zie je dat we oude kleren droegen. Weet je dat ik vier jaar dezelfde kleren heb gedragen! Visserspetten zie je ook veel op de foto. Dat was toen in de mode.’

Robbe Dheuninck:  De Canadezen brachten dingen mee die we hier niet kenden zoals chewing gum en corned beef.                                                                                                                     

Caro Vantroyen: Ben je de Canadezen dankbaar? ‘Ja, natuurlijk! Zou jij ze niet dankbaar zijn! Ze hebben ons tenslotte bevrijd van vier jaar armoede en schrik.’ Hebben de Canadezen meegefeest? Ja, heel veel! Op de koer bij ons thuis hadden we een grote ronde tafel gezet. Hier kwamen ze samen met ons eten en drinken.’ Heb je ook met Canadezen gedanst? ‘Ja, ik vond het heel leuk om met hen te dansen en samen met hen de overwinning te vieren.’

Besluit:

 

Brittny Dupon: Bertha Dehouck heeft bijna alle zesentwintig vragen kunnen beantwoorden, maar het moest vlug gaan van haar.

 

Simon Decock: Ze had ook een insigne mee om te tonen. Ze had dat tijdens de bevrijding gekregen van een Canadees.

 

 

Robbe Dheuninck:  Bertha Dehouck kon heel boeiend vertellen al had ik soms de indruk dat ze het moeilijk had om over die zware tijd te vertellen. Ik heb wel veel bijgeleerd.

 

Brittny Dupon: Ik denk dat er veel mensen ongelukkig waren in die tijd. Het is wel interessant om eens te horen wat de mensen hebben meegemaakt. Zoals hoe bang ze waren dat er iemand van de familie of vrienden zou worden meegenomen en dat er altijd soldaten in de straten van Nieuwpoort rondliepen.

 

 

                                       

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s