De Bevriedinge: Interview met Maurice Adam (5)

‘Iedereen was nieuwsgierig maar vooral zeer tevreden toen ze de tanks van de Canadezen zagen op de markt van Nieuwpoort.’

 Maurice Adam (84 jaar)

 

In de oorlog sliepen de mensen in een abri of bunker om zich te beschermen tegen de bommen van de Duitsers. De mensen hadden niet veel en het eten was niet lekker. Zeker het brood niet en het was nog duur ook. Maurice Adam kweekte kippen en konijnen om zelf op te eten.

Hij werkte tijdens de oorlog voor de Duitsers. Hij bouwde eerst bunkers aan de zeedijk en rond Nieuwpoort.  De mensen die er werkten kregen er wel lekkere soep. Later moest hij voorde Duitsers palen in de grond steken zodat er geen vliegtuigen konden landen. Soms nam hij hout mee naar huis zonder dat de Duitsers het zagen voor in de kachel. De Duitsers hun hoofdkwartier was naast het college op de markt. Dat kun je nog zien op de foto.  Maar daar kwam hij nooit want de Duitsers konden je zo zonder reden meenemen. Zelfs als hij Duitsers in de verte zag afkomen, maakte hij altijd dat hij gauw weg was.

 

 

De ‘bevriedinge’ van Nieuwpoort

 

 

In de krant had hij gelezen dat de Canadezen aan land waren gekomen in Normandië en dat de oorlog spoedig zou gedaan zijn. Ook op de radio had hij het gehoord. Toen de foto werd genomen was het tamelijk koud maar zonnig. De Duitsers zijn ’s avonds nog teruggekomen. Maurice Adam zei: Dat was niet mijn ding. We staken ons vlug weer weg in de kelder en wachtten bang af. Hopelijk komt er geen oorlog meer want het is alleen maar miserie!

 

                                                                         Lobke, Laurens en Sissi          

                                                             6hs GO deVierboete Nieuwpoort 28/1/09

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s