De Bevriedinge: Interview met Maurice Adam (4)

“Het is allemaal miserie die je ziet in de oorlog!” Maurice Adam.

 

Vanaf  Maurice Adam (84 jaar) binnen kwam in onze klas begon hij al te praten over onze school. Vroeger toen hij zo oud was als wij volgde hij hier zelf nog les. Ze noemden deze school de ‘Kloeffeschool’. De ‘gemeenteschool’ (na de oorlog verandert naar gemeenschapsschool) was een school voor de gewone mensen. Maurice Adam woonde toen zelfs nog in de ‘barakken’. Die barakken waren gebouwd na WOI waar nu de Astridlaan is. De armere mensen hadden nog geen geld genoeg om een (stenen) huis te laten bouwen en stuurden daarom hun kinderen naar de kloeffeschool. Dat had die naam gekregen omdat alle kinderen er kloeffen (=klompen) droegen. De rijkere mensen droegen schoenen en gingen naar Stella Maris.

 

WOII in Nieuwpoort

 

Via de kranten wist Maurice Adam dat de oorlog begonnen was. Hij mocht maar 5 km buiten Nieuwpoort gaan, zelfs niet met een speciaal paspoort. In de oorlog waren er Duitse veldwebels in Nieuwpoort. Die namen je, als je er jong en gezond uitzag, mee zonder iets te vragen en zetten je op een trein naar Duitsland om daar te gaan werken.

 

In Nieuwpoort sliep iedereen vier jaar in schuilkelders. De Nieuwpoortenaars  kregen papieren geld van de Duitsers.

Het eten was niet lekker in de oorlog. Het brood werd in de volksmond ‘klittebrood’ genoemd. Ook dat brood was niet echt lekker om te eten. Het brood plakte in je mond. Maurice Adam kweekte kippen voor de eieren en een konijn om later op te eten. Ze aten veel haring in de oorlog en konden zo in leven blijven. Een opkoophandelaar kocht de vis van de vissers en verkocht het dan door aan de andere burgers van Nieuwpoort. Er werd hier ook veel haring gesmokkeld. Het St. Bernardus-college was toen het hoofdkwartier van de Duitsers. Het waren gevaarlijke jaren om zomaar  rond  te lopen in Nieuwpoort dus iedereen stak zich weg en bleef binnen.

 

Maurice Adam heeft tijdens oorlog voor de Duitsers gewerkt. Hij deed dat om niet opgepakt en weggestuurd te worden naar Duitsland.  Hij maakte in beton bunkers in Westende en Middelkerke. Het was een goede job want ze kregen er ook eten: soep met peren! Heel lekker! Ook in Nieuwpoort heeft hij gewerkt voor de Duitsers. Hij groef putten in de open velden rond Nieuwpoort en stak er scherpe staken in. Zo konden de Engelsen niet landen met hun vliegtuigen. ’s Nachts werd er niet gewerkt. Vanaf 17 uur moest iedereen verplicht binnen blijven. De Duitsers waren zeer streng. Ze namen iedereen mee zonder pardon ook al was je 9 of 80 jaar. “Het is allemaal miserie die je ziet in de oorlog”, aldus Maurice Adam.

 

‘De Bevriedinge’

 

Via geheimschrift wist de Witte Brigade, volgens  Maurice Adam, dat de bevrijding nabij was. Op het einde van de wereldoorlog II was iedereen nieuwsgierig om de Canadezen te zien. Volgens Maurice Adam was het weer op de dag dat de foto getrokken was, mistig. Er hingen wel vlaggen in Nieuwpoort op de zevende september 1944. Maurice Adam hoorde het op de radio  en ging meteen naar de markt. Daar zag hij de Canadezen voor het eerst. Je zag aan het uniform dat het Canadezen waren.De Canadezen hadden eten mee. Alles wat ze hier niet hadden, hadden de Canadezen.

 

                                             Robbe Dheuninck, Jelle Lemaire en Ryan Adam 

                                                    6hs GO deVierboete Nieuwpoort 28/1/09

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s