De Bevriedinge: Interview met Maurice Adam (2)

‘Ik heb geluk gehad!’   Maurice Adam (84 jaar).

Er is een man gekomen naar onze klas genaamd Maurice Adam. Hij vertelde ons over de Tweede Wereldoorlog in Nieuwpoort en ‘de bevriedinge’.

WOII in Nieuwpoort

De eerste keer dat Maurice Adam weet kreeg van de oorlog was door een doek waarop iemand had geschilderd: “OORLOG OP KOMST!“. Maurice Adam had deze doeken niet zelf gezien, maar op een dag zag hij de Duitsers lopen in Nieuwpoort.

Mensen sliepen vier jaar in de kelder uit voorzorgen. Er was geen gewoon geld maar men kon toen betalen met oorlogsgeld. Veel mensen kweekten konijnen en kippen. Zo hadden ze dan af en toe een eitje om te eten. Dat was zeker veel lekkerder dan het ‘klittebrood’ van elke dag.

Maurice Adam moest voor de Duitsers werken want als hij dat niet wilde doen, gingen de Duitsers hem naar een werkkamp sturen in Duitsland. Als je ’s nachts om 22 uur nog op straat liep, namen ze je mee zonder iets te zeggen. In Lombardsijde was hij bijna eens meegenomen door de Duitsers. Gelukkig had hij zijn speciaal paspoort op zak. Daarmee bewees hij dat hij al werkte. Wie geen bewijs had, werd meteen op een vrachtwagen geladen en op de trein naar Duitsland gezet.

‘de bevriedinge’

Tijdens de bevrijding was Maurice Adam negentien jaar oud. Als de Canadezen aankwamen waren de mensen vooral nieuwsgierig naar de tanks. De mensen hadden voorzichtig in hun kelder Belgische vlaggen gemaakt en hingen ze nu meteen uit in de straten. Iedereen was zeer content. Het was een beetje mistig de dag dat de foto werd getrokken maar toch werd het nog goed weer. Dat zie je ook op de foto. De Canadezen hadden dingen mee die men hier niet kenden. Zoals Coca Cola en sigaretten.

Na de bevrijding vierden de Canadezen samen met de Nieuwpoortenaars feest. Na de bevrijding heeft Maurice Adam nog als timmerman gewerkt voor de Canadezen in Westende.

Om af te sluiten nam onze meester nog een foto van onze gast Maurice Adam samen met de hele klas.

                                       Kyle, Simon, Bjarne en Glenn (6hs GO deVierboete Nieuwpoort)                                                                                             

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s