De Bevriedinge: interview met Maurice Adam (1)

‘‘Ik heb vier jaar in een abri (=bunker) geslapen!’ Maurice Adam (84jaar)

 

Op 18 december 2008 kwam Maurice Adam uit Nieuwpoort naar onze klas. Maurice Adam is op 5/4/1924 geboren en woont nu in de W. Brigadelaan 87.

 

De bevriedinge

Maurice Adam begon met te zeggen dat de Canadezen mensen verzameld hebben om de foto te trekken. De foto werd getrokken uit de bovenvenster waar nu de tearoom ‘De Markt’ is.  In 1944 woonde daar fotograaf Lust die de foto heeft gemaakt. Iedereen was nieuwsgierig naar de Canadezen. Daarom is iedereen ook naar de markt gekomen. Volgens Maurice Adam was het ook de ‘belleman’ die de mensen had opgeroepen om naar de markt te gaan. Het was die dag redelijk mooi weer. In de straten waren nog weinig vlaggen te zien omdat iedereen nog schrik had van de Duitsers. Maurice Adam hoorde van de Witte Brigade dat de Canadezen op komst waren. Het verschil tussen de Canadezen en de Duitsers was dat de Duitsers een groen uniform hadden en de Canadezen een bruin. De Canadezen brachten ook dingen mee die ze hier niet kende: confituur, kauwgom en …. condooms!

 

 

WOII in Nieuwpoort

Voor de oorlog was Maurice Adam , in het dagelijkse leven, tot zijn veertien naar school gegaan en werkte hij nadien bij de Litto.

Tijdens de oorlog sliep hij elke nacht in een abri (=bunker uit beton) om zich te beschermen tegen de Duitsers hun bommen.

In de oorlog was er ook ‘klietebrood’. Dat brood was niet lekker. Sommige mensen draaiden twee broden in elkaar om meer smaak te hebben. Maurice Adam kweekte kippen en konijnen. Toch overleefde hij de oorlog vooral door het eten van haring. Vissers verkochten haring via handelaars op de zwarte markt. Omdat hij aan het begin van de oorlog nog aan de kaai had gewerkt,  kon hij dikwijls voor een vriendenprijsje aan haring geraken.  

Op een dag ging hij naar zijn werk aan de kaai maar iemand kwam hem vertellen dat de Duitsers alle jonge mannen aan de kaai aan het inladen waren om te vervoeren naar Duitsland. Duitse ‘Veldwebels’ namen je mee als je op straat liep en geen werk had. Meteen ging hij terug naar huis en stak zich een paar dagen weg! Later vond hij een nieuw werk bij … de Duitsers! Zijn werk was eerst bunkers maken voor de Duitsers. Later werkte hij bij ‘put en stake’. ‘Put en stake’ diende omdat de geallieerden niet zouden kunnen landen in de open velden rond Nieuwpoort. Hij  kreeg er elke dag perensoep! Dat was zeer lekker en een meevaller in de oorlogstijd. Soms konden ze wat meesmokkelen naar huis. Door te werken bij ‘Put en stake’ kreeg hij een ‘shein’ (doorgangspaspoort) daarmee mocht je langer dan vijf uur buiten en werd je niet opgepakt en weggevoerd. Op een dag werd hij aangehouden door de veldwebels. Hij mocht verder maar de anderen moesten mee naar Duitsland. Nooit meer in zijn leven is hij zo bang geweest als toen!

 

Eigen mening:

Bert: Het was leuk om te interviewen omdat ik nog niet veel van de oorlog wist.

Gianni: Zeer tof en superleuk omdat wij drieën Maurice Adam mochten interviewen.

Hannes: Het was natuurlijk fantastisch om iemand te interviewen die de oorlog heeft meegemaakt! Ik zou zo graag nog meer willen weten!

 

                                                              6hs GO deVierboete Nieuwpoort 21/1/09

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s