de Bevriedinge: interview met Bertha Dehouck (2)

                                          ‘De Duitsers werden vlug boos en staken alles dan in brand.’ 

                                                                                                           Bertha Dehouck (82 jaar)

 

Bertha Dehouck heeft ons nog wat meer over de bevrijding van Nieuwpoort verteld. Wij hadden vragen voorbereid om te stellen. Zij heeft bijna alle zesentwintig vragen kunnen beantwoorden, maar het moest vlug gaan van haar.

 

Mijn vraag was: Waren de Duitsers vriendelijk? Geef enkele voorbeelden. Ze antwoordde dat ze niet lief waren en dat ze hun geweren tegen de mensen hun borstkast richten.

Bertha Dehouck had ook een spiegel in haar kamer staan. Door die spiegel werd er een weerkaatsing gemaakt op de ramen van een ander huis dat voor hen stond. Omdat de Duitsers de weerkaatsing zagen, moesten ze de kamer opnieuw inrichten. De Duitsers waren ‘s morgens gekomen toen ze nog in bed lag. Ze trokken de lakens van haar bed eraf.

Bertha Dehouck was heel erg bang van de Duitsers want ze werden vlug boos en staken alles dan in brand.

 

Bertha Dehouck woonde samen met haar moeder en haar broer in een huis aan de kaai. Bertha Dehouck heeft tijdens de oorlog geen familie verloren. Berta Dehouck zat met haar moeder en broer in de kelder. Als de sirene afging voor een luchtalarm kroop Berta Dehouck altijd heel dicht bij haar moeder. Op een dag toen iemand ging buiten kijken omdat hij niets meer hoorde, dacht hij dat de Duitsers weg waren maar dat was niet zo. Toen hij buiten was werd hij neergeschoten door de Duitsers.

 

Ze herkenden de Gestapo aan het zilveren plaatje op hun borst. Tijdens de oorlog werd er veel gesmokkeld zoals boter, aardappelen, haring en meel want de mensen hadden honger. Om aan eten te geraken moeten ze bonnetjes hebben. Bertha Dehouck heeft nooit meegedaan met de Duitsers. Ze was er bang van.

 

Op de dag van de Bevrijding zijn alle mensen van vreugde en geluk naar de markt geweest en daar is de foto genomen waarrond wij werken.

 

Eigen mening: Ik vond het erg dat Bertha Dehouck de oorlog heeft meegemaakt. Het is te hopen dat wij en onze families dat nooit moeten meemaken. Ik denk dat er veel mensen ongelukkig waren in die tijd. Het is wel interessant om te horen wat de mensen hebben meegemaakt zoals hoe bang ze waren dat er iemand van de familie of vrienden zou worden meegenomen en dat er altijd soldaten in de straten van Nieuwpoort rondliepen.

 

                                                                                        Brittny Dupon  5/12/2008

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s