de Bevriedinge: interview met Bertha Dehouck (1)

Dit waren haar eigen woorden: “…Ken nie meegedoan met de Dutsche, mo wel benauwd gewist van de Dutsche…”

 

Tijdens de oorlog/bezetting:

 

Volgens Bertha Dehouck waren de Duitse soldaten absoluut niet vriendelijk. Ze wist dat de oorlog begonnen was via de radio. Ze heeft niet zelf meegedaan met het verzet maar haar verloofde toen wel. Ze kwamen de oorlog door met in hun kelder eten te verbergen. Ze heeft zeker NOOIT overwogen om mee te doen met de Duitsers. Dit waren haar eigen woorden: “…Ken nie meegedoan met de Dutsche, mo wel benauwd gewist van de Dutsche…”

Bertha Dehouck zelf heeft geen familie verloren in de oorlog maar haar vader was net voor de oorlog gestorven. Er werd veel gesmokkeld zoals boter, sigaretten enzovoort. Bertha had ook kennissen die naar Duitse gevangenkampen gevoerd zijn. Er bestond ook een Gestapo in Nieuwpoort. Het gebouw achter de mensen op de foto diende voor de ‘ortcommandantur’. De school was open tijdens de oorlog. Ze heeft in de oorlog natuurlijk ook voor haar leven gevreesd zoals alle mensen trouwens.

 

De Bevrijding:

 

Bertha Dehouck wist dat de bevrijding nabij was toen ze het van de geheime dienst hoorde. Ze was 14 jaar toen de oorlog begon en dus 18 jaar als ze bevrijd werd. Ze herinnert zich nog het feesten en de gelukkige mensen van de dag van de bevrijding. De foto is genomen in mooi weer rond 17 u. De laatste dagen voor de bevrijding was Bertha erg bang. Ze is de Canadezen heel dankbaar natuurlijk en de ‘Cannacks’ hebben ook meegefeest. Op de bevrijding van 7 september 1944 was het Canadeze leger met twee tanks. Op de (tweede) bevrijding van 9 september 1944 was het hele leger dat van Veurne kwam, aanwezig. De eenheden van 7 september en 9 september 1944 waren niet hetzelfde! De Canadezen brachten dingen mee die we hier niet kende zoals chewing gum en corned beef. Er is niet meer gevochten tegen de Duitsers net voor de Bevrijding. Nieuwpoort was alleen in het midden van de stad versierd met vlaggen. Ze wist jammer genoeg niets meer over het voertuig waar ze opstond op de foto. Bertha Dehouck wist door de fotograaf dat ze naar de markt moest gaan.

 

Besluit:

 

Bertha Dehouck kon heel boeiend vertellen al had ik de indruk dat ze wel niet veel zin had om over die moeilijke tijd te vertellen. Maar ze heeft het toch gedaan. Ik heb veel bijgeleerd. Het was een heel leerrijke namiddag.

 

                                                                  Robbe Dheuninck     4/12/08  

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s