Oorlog in de Gazastrook

Jelle Lemaire               11 januari 2009               nr 17

Weekjournaal 10: Oorlog in de Gazastrook. 

1.Update:

Geen aardgas: Veel Europese landen hebben daar last van omdat Rusland en Oekraïne al jaren om aardgas ruziën. Deze week werd de gaskraan dicht gedraaid voor Oekraïne. De Russen zeggen dat de Oekraïners niet hebben betaald voor dat aardgas. Rusland is de grootste gashandelaar van de wereld. Via pijpleidingen vervoeren ze het naar andere landen zoals Oekraïne. Omdat Rusland geen gas meer wil leveren is het koud in sommige doorvoerlanden.

 

Obama: De nieuwe president Obama begint pas over twee weken maar hij vertelt nu al wat zijn plannen zijn. Obama wil de geldcrisis snel oplossen. Obama wil veel banen scheppen en het onderwijs verbeteren. Er moeten ook nieuwe wegen en bruggen gebouwd worden en de Amerikanen zullen minder belasting moeten betalen.

 

Stille Oceaan: In de Stille Oceaan mag niet meer gevist worden omdat er bijzondere vissen zwemmen. Veel van deze vissen worden bedreigd.

 

Special update:

Er is veel pret voor schaatsliefhebbers zoals voor kinderen en ouderen. Dit is heel bijzonder want er zijn nu ook leraren en juffen die op verboden ijs PROBEREN te schaatsen, sommige leraren bakten er niks van (hi hi).

 

2. The Facts:  Al bijna twee weken is er geschoten in de Gazastrook en er lijkt maar geen einde aan te komen. De ruzie tussen de Israëliërs en de Palestijnen is na de tweede wereld oorlog begonnen. Niemand weet wie er zal winnen en omdat er veel Palestijnen naar de

Gazastrook vluchten zitten ze allemaal op elkaar. In de Gazastrook zijn de Hamas de baas. Ze willen dat de joden in Israël blijven en daarom is er oorlog. De Hamas hebben niet veel geld om wapens te kopen maar ze hebben wel raketten dus maken ze er gebruik van.

 

3. MR Right: Maak voor 2009 goede voornemens!

4. Report: Het is niet omdat  je doof bent dat je niet kan communiceren hoor! Communiceren doe je met gebarentaal, liplezen, het handalfabet, een SMS of via briefjes. Liplezen is super moeilijk omdat je als je je mond beweegt je soms niet het verschil kan zien tussen een A en een O.

 

5. Stelling: Dove mensen moeten enkel omgaan met andere dove mensen. Ja, want sommige mensen die kunnen horen, verstaan liplezen niet.

 

6. Eigen mening: Ik vond dit een toffe uitzending omdat we de update alleen  moesten doen en omdat ik niet zoveel wist over de oorlog in de Gazastrook, ook de Special Update  was supertof.

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s