Mayan Van Acker: ’Ik zie het liefst die varkentjes.’

Kelsy Vyvey: In oktober hebben wij in onze klas champignons gekweekt en deden  ook mee aan een champignonwedstrijd. Met onze klas wonnen we een uitstap naar een boerderij. Wij hebben met de hele klas gestemd naar welke boerderij wij wilden gaan. Bijna iedereen koos voor de boerderij: ’De blauwe toren’ in Diksmuide.

 

Shirley Rijckewaert:  Op donderdag 23 februari 2006 bezochten we naar de boerderij ‘De Blauwe Toren’. We zijn eerst naar de kalfjes geweest. Als een kalf geboren is, weegt het ongeveer 30à40kg. Ze steken de kalfjes buiten omdat ze meer zouden eten. Als een kalf wordt geboren heeft hij ongeveer zes tanden. Die tanden staan onderaan. We gingen dan naar de grote koeienstal. Een koe wordt twee maal per dag gemolken. 15 l melk per keer. Een koe heeft ook vier magen. Koeien kalveren 1 keer per jaar. De koe draagt het kalf 9 maanden. Koeien zitten vooral buiten van april tot oktober. Een koe weegt 600à800 kg. Als een koe 20l melk geeft, heeft zij  60 liter  water gedronken.

Dan naar de varkensstal! Een  biggetje weegt bij de geboorte 1 kg. Ze hebben daar 600 varkens.

Om terug op te warmen kregen we van de vriendelijke boerin een milkshake van verse koemelk. Alles viel heel goed mee. Ik geef de boerderij een 9/10 omdat ze veel dieren hebben.

 

Aline Demerre : De kalveren zitten in een apart hok en krijgen de eerste dagen na de geboorte alleen maar moedermelk. De melk van de moeder bevat immuniteit en dat moet het kalf na de geboorte hebben. De boerin giet de melk in een speenemmer. Voor de kalfjes gelijkt de speen op een tepel van een uier. Na een maand krijgen de kalfjes hooi. Een kalf wordt verkocht voor 200 à 250 euro.

Het bezoek viel heel goed mee. Alles was zeer leuk. Ik geef een 9/10 omdat ik veel heb bijgeleerd en het was leuk om de dieren van dicht te zien. Het was zeer leerzaam want ik wist er nog niets van.

 

Mayan Van Acker: Ik heb geleerd dat ze de krulstaartjes van de varkens afknippen.

Ik geef een 9,5/10 omdat ik het allemaal zeer interessant vond. Ik zie het liefst die kleine varkentjes.  

 

Melissa Ragaert:  De varkens stinken enorm en ze hebben geen krul maar een gewoon klein recht staartje. Het was echt tof.

 

Angelo Ghyllebert: De koeien vielen het best mee. Het zijn toch wel lieve beesten. Jammer voor die dieren dat ze geslacht moeten worden. Maar niets aan te doen.

 

Vanessa Heugebaert: Iedereen was benieuwd wat we daar allemaal gingen doen. Het beste was bij de koeien. Ik geef een 10 op 10 want de rondleiding was super.

 

Kim Verslyppe: We hebben ook een lekkere milkshake gekregen van de boerin. We konden kiezen uit banaan, aardbei en kiwi milkshake of gewoon verse melk van de koe. Bijna iedereen vond het lekker. Ik geef 10 op 10 voor het bezoek omdat alles heel goed werd uitgelegd door de boerin. Ik weet nu dat het leven op een boerderij hard werken is. Het was een leerrijke en toffe namiddag.

 

Afshin Ganji: Ik geef een 8,5 omdat ik vond dat de boerin veel uitleg gaf, wat goed is. Maar ik dacht wel dat we een beetje meer uitleg zouden krijgen over de gewassen.

 

Renée Bosman: Ik geef een 8,5 op 10 omdat de milkshake en de verse melk erg lekker waren. Ik ben blij dat we deze uitstap hebben gewonnen.

Dit bericht werd geplaatst in Basisschool de Vierboete Nieuwpoort. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s